Eleni Kocaqi: “L ufta e Trojës nuk u bë MlDlS grekëve por mes lLlRËVE”,

E ftuar në emisionin “Zonë e Lirë” ka qënë historiania Elena Kocaqi, e cila ka ardhur për të folur mbi librin e saj “L ufta e Trojës”. Në këtë libër, Elena është shprehur se u është referuar autorëve antikë të njohur, duke thënë se në fakt Iufta midis trojanëve nuk ka ndodhur ndërmjet grekëve, por ndërmjet ilirëve pasi këto fise greke kanë prejardhje prej pellazgëve.

Në fjalën e saj, Elena u shpreh se autorët antikë si Herodoti e të tjerë, janë shprehur se vet flota ishte ilire. “L ufta e Trojës nuk është bërë nga grekët dhe trojanët, por nga fiset ilire. Termi grek del 8 shekuj më pas, ndërsa kjo Iuftë ka ndodhur para 3200 viteve, pra para se të dilte ky term”, është shprehur Eleni. “Kemi të bëjmë me mitologji e jo me histori sepse vet L ufta e Trojës konsiderohet si një mitologji.

Ky libër nuk mbështetet në fakte historike. Autorët antikë kanë marrë të gjithë atë çfarë kanë dashur vet”, tha Erald Kapri. “Unë si historiane i referohem autorëve antikë dhe me autorë si Herodoti nderohet e gjithë bota. Unë nuk kam thënë asnjë gjë nga vetja, kam referuar vetëm autorët antikë, të cilët i kam lexuar në gjuhën angleze.

Unë marr informacione nga shumë autorë para se të dal në një rezultat dhe për këtë Iuftë kishin folur 4 autorë”, tha Elena Kocaqi. “Herodotin e cilësonin si mbledhës të fjalës së pIakave, edhe vet ai thoshte se bëj gojëdhëna dhe mitologji. Historianët e lashtësisë duhen marrë me rezerva sepse ata nuk bënin asgjë veçse mblidhnin gojëdhënat që ekzistonin në atë kohë”, u shpreh Arjan Curri.

Leave a Reply